Yang gojes gojes je

Tuesday, July 26, 2011

Masih terasa masih terbau

Assalammualaikum dan salam 1 malaysia...chewahhh...hahaha

Good morning for everyone...hari ni i sampai ofis lambat sikit sebab drive,my hubby ada meeting sampai petang..dah lama tak drive pepagi,tersengguk2 dibuatnya..nsb baik tak tertido..oh saya tak nak masuk paper muka depan ok.

Semalam lps blk keje n amik kids,i suggest kat hubby jom g makan ikan siakap masak stim limau kat Wan Mad Tomyam and Western Food..ni tempat makan feveret kitorang la.

Alkisahnya semalam baca blog mayyonnis tgk kak ayu tu msk ikan siakap stim limau.alahai melelh air liur i nengok gambo tu..nsb org tak nampak kan!LOL

Semalam puas la makan.memang sedap..tapi i tak amik gambo la sebab tak sempat kalut dgn boboy yg bising nak capai semua benda atas meja.

Rasanya memang perfect,masam dia alahai hirup kuah pon sodap.disebabkan itu i ygtak berapa pandai nak masak ni (lebih baik merendah diri kan ahaks) menanamkan azam nak masak ikan siakap stim limau weekend nih..rase cam dah ketagih ni.klu ajak hubby g mkn lagi hari ni kompem dia bising kan?byk duit ko hari2 nak makan kedai??hehehhe

Ok,menu sabtu ni lps blk kelas ialah nasi ayam.malam lak BBQ kat umh ayah.ahad lps hbs kelas...IKAN SIAKAP STIM LIMAU!!!yummylicious!!!

Bagi sesiapa yg nak try,di bawah ni resipinya.Selamat mencuba.pos2 kat umah saya sikit tau :p

Bahan-bahan ( 5 org makan )

  • ikan siakap
  • 1 inci halia*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 btg serai*
  • 5 ulas bwg merah*
  • serbuk lada hitam
  • sos tiram 4-5 camca besar
  • 2 biji limau nipis di perah air
  • 2 biji lada besar
  • 1 biji buah tomato potong dadu
  • daun sup
  • garam secukup rasa
  • * ditumbuk/ blend

Cara-cara

  1. bahan yang di blend tadi di gaul pada ikan bersama garam serbuk lada hitam,& sos tiram..perap 15menit..
  2. tabur atas ikan lada merah, cili padi yg dipotong halus2,tomato yg dipotong kecik2,bwg besar yg dihiris halus.tomato sy guna kan kos nk suh masam skit..jd akan balance dengan sos tiram..
  3. stim la ikan siakap tu..kira2 20 menit.. kira 5 menit sebelum angkat..bubuh la air perahan limau nipis tu.. hmmm, pasti tak sabar nk mkn bila baunyer..huhu..sedappp..
  4. ikan boleh potong kecik2 tp lgi best jgn potong biarkan je sekor kat atas bekas tu baru nampak mantap hehehe 

No comments:

Post a Comment