Yang gojes gojes je

Wednesday, December 28, 2011

Tahun baru dan azam baru

Assalammualaikum

Berapa hari je lagi nak menjengah ke tahun baru 2012..kejap je masa berlalu.Tahun depan gak me akan menginjak usia 27 tahun...errrmmm muda lagi..kekekeke

Harapannya biarlah tahun depan rezeki lagi murah, hidup bertambah2 bahgia dan kalau boleh nak keje tempat lain, dapat keje yang best2 sikit..Bosan la keje kat sini.Kewangan ni mmg bukan jiwaku.Knp la SPA hantar ke kewangan nih, me tak apply langsung pun..huhuhu..

Hubby kata bakat saya bukan buat kira-kira.Saya suka keje glemer2 cam dulu.hahahah hampeh je dia ckp mcm tuh kan..Takdela, saya ada kemahiran dalam bidang lain baik saya majukan diri untuk tu kan.InsyaAllah la cepat atau lambat je.Lepas traskrip sem akhir ni keluar saya nak try apply tutor jugak selain syarikat swasta yg lain.Tak lupa jugak isi semula SPA mohon jadik pegawai lak.tak mau la jadi kuli sebab asik kene buli.ahaks!Mana dapat dulu rembat je la..Ya Allah kau permudahkanlah urusanku, sememangnya aku tidak mampu untuk terus berada di sini..dan sememangnya aku hambamu yang lemah, kau kuatkanlah semangatku untuk melalui hari-hari yang panjang di sini.huwwaaaa!Bila nak dapat tukar putrajaya nih??


Tuesday, December 27, 2011

Pekak ler telinga anak tuh

Lunch hour tadi kami pi Red Box.Siyes takde keje lepas seminggu pulun nak closing account.3 hb pulak kena pulun lagi.Skang nih memang bosan tahap cipan ler kat opis nieh.Tu yg pergi merewang kejap kat Red Box.Ampunnn kalau bos aku terbaca entry nih.sekali sekala bos.eheheheh

Korang mesti pernah karok kan?Speaker kat situ memang kuat giler la sampai kadang-kadang telinga sendiri rasa nak pekak.Yang menghairankan diriku nih, ada jugak yang bawak anak kecik datang Red Box??Alahai kut yer pun mak pak nak melepaskan gian nyanyi lagu Cinta Muka Pesbuk, janganler bawak anak kecik tu..Ada yang anak masih baby pun dibawaknya jugak.

Macam saya ckp tadi, kut ye pun tinggal je anak tu.kalau takde org jaga tak payah pergi kan senang!Toksah nak mengendeng si kecik tu kat tempat bising macam ni.Pekak telinga budak tu nanti.Takkan la karoke bukak selow kan?Harus menjerit sampai keluar anak tekak!

Mak pak jgn nak pentingkan diri sendiri bawak anak kat tempat mcm tu.Kalau nak pergi gak ajak ler kengkawan je.haishhh!


**agak2 ada tak bawak anak masuk club?errkk

Tembam pun comel

orang kalau dah comel lote, mcm mana pun tetap comel kan.Pakai baju buruk orang kutuk2 pun tetap jugak nampak comel.Gitulah Siti Nurhaliza.Menten comel dari dulu hingga kini.Cuma seakrang badan dah berisi, lagi la bertambah cantik dan comel.keding-keding pun bukan lawa pun ye dak?

Betul la..cuba korang bandingkan gambar korang masa anak dara, dengan gambar selepas mempunyai anak seramai yang ada.Cuba korang tanya suami korang mana lebih cantik, dulu ke sekarang? (tolak yg overweight terlebih lah ye hehe)..

Me tanya husband dulu dengan sekarang mana lagi cantik?ahaks tah pape soalan je.Suami saya cakap sekarang lagi cantik sebab dulu kurus kedengking macam papan.Sekarang badan berisi nampak lagi lawa..hihihhi.Kata dia cuma fitkan ler lemak2 kat perut terlebih tu, toksah kuruskan badan dah.ahahaha semalam kemain pulun buat sit up.hangat2 taik ayam je ler tuh :p




comelnya tok ti..hai me pun berisi cenggini gak kalau pakai t-shirt besau.cuma kurang comel sket je dari tok ti.ahaks :p



Monday, December 26, 2011

Family mertua Part 1

Hari jumaat malam minggu lepas family mertua datang rumah.Dorang dari Perlis menghantar pengantin ke Pantai Remis lepas tu terus ke KL.Malam dorang sampai tu me masak mihun ladna je..habis licin pinggan, tak cukup untuk mak mertua..hehehe..pastu hubby g tapau lak mee goreng kat mak.huhu!Kena masak kuah banyak lagi la sebab dia pekat,Ingat dah penuh kuali cukup untuk dorang.

Sabtu keje pulak tapi g kejap je lepas tu balik rumah bawak family mertua pergi tengok rumah kitorang.bertuah sebab pemaju bukak kunci so dapatlah dorang melawat dalam rumah.lepas tu singgah umah my mom, makan tengah hari kat sana.Lepas tu balik rumah rehat2, petang g umah makcik pulak,adik bongsu MIL.Makan petang kat sana,lepak2 lps maghrib kitorang gerak ke I-city lak..

Hazab betul nak ke sana, dengan jem berjam-jam sebab ramai g sambut krismas kat sana kot.haha!Adik-adik ipar je masuk rumah salji tuh.Dorang selamba je pakai sandal, lepas tu masuk kejap keluar balik sebab masing2 dah beku.hahahaha!tu la saya tak masuk lagi situ..tobat nak masuk lagi.bukan best pun.dah ler mahal, tak terurus pulak tu.baik g genting bayar 35 main mcm2 kat luar tuh.

Esok pulak kitorang g the mines je sebab masa dah suntuk,dorang nak gerak blk perlis dah mlm tu sebab abah ada meeting guru-guru besar.Asyraf pun keje jugak.Kitorang naik bot kat tasik tu.lagi best drp i-city.sory nak pergi sana lagi dah.hehehe..

Petang lak me tungkus lumus kat dapur.Sempat la siapkan ayam masak lemak cili padi, rendang daging, sayur campur, telur dadar dengan ikan goreng.heheheh..nebes je tgk dorang makan,entah sedap ke tidak.huhu!tanya hubby nasib baik dia kata ok...:)

Jom tgk sket gambar yg ada.tak transfer ke lappy lagi.gambo hp jek yg ada.


bergambar sebelum tunggu bot sampai.jejaka2 yg ramai tu adik2 ipar saya.hensem2 kan?termasuk la suami saya.ahaks


ni lepas naik bot, g makan claypot dekat foodcourt.anak jupun tu makan byk sungguh!


bersaantai di atas bot


org nak amik gambo dia,dia sibuk lak nak cabut bola kat pokok krismas tuh.


peace yo!


gemok kan saya?haha


bot benti kat pit stop so bleh bg ikan dengan angsa makan.yg tembun belah kanan tu adik ipar saya yg bongsu,nak masuk form 1.

~
~
~
~
~
sambung lagi nanti ek :p

Dah sign SBPA

Assalammualaikum


Dah sign borang opsyen untuk skim SBPA, sign je la asalkan naik gaji ye tak?Pasal tak puas hati sebab naik tak sama dengan teman seangkatan tu takpeka..Dah rezeki kat situ je..pasti ada hikmah di sebaliknya..:)

Saya pilih bersara 60 tahun atau 56..Act pening nak pilih mana satu sebab saya tak membayangkan pun masa depan saya mcm mana nanti.kalau setakat kerja kerani ni je kalau boleh umur 40 saya nak bersara.hahahaha..

Tapi takkan saya nak kekal sebagai kerani sampai pencen kan?Apa guna saya penat belajar, habis duit, ada degree tapi tak bercita-cita untuk pergi lebih jauh..Jadi saya pun sign jela ikut kata hati saya sekarang ni sebab tak tentu lagi saya akan kekal dalam perkhidmatan awam.Mungkin satu hari nanti ada rezeki saya untuk kerja dalam sektor lain dengan gaji yang berbaloi, tak mustahil saya akan berhenti kerja.Sebab bukan senang saya nak mohon jadi pegawai balik, harus take time 5,6 tahun kot apatah lagi nak tunggu dapat PTD.Membazir masa saya je tunggu lama-lama.So saya dah bincang dengan hubby dan hubby pun merestui niat saya, bila sampai masa dan rezeki lain untuk saya, mungkin saya akan berhenti.Dan saya takkan menyesal pun.Hubby pun dah kekal keje gomen kan,so saya tak kisah sgt kalau saya masuk swasta kot.haha!Apa pun kita hanya merancang, Allah jua yang menentukan.Semoga rezeki dan perjalanan hidup saya dipermudahkan.Ya Allah ampunilah segala dosa-dosa dan kekhilafanku..amin...huhu!


Thanks baca!

Friday, December 23, 2011

Demam lagi

Assalammualaikum


Hari ni patutnya ke ofis siapkan kerja.Tapi pagi tadi badan irfan panas pulak.Dia demam lagi.Hai..musim kan sekarang.Me pun belum sihat sepenuhnya even ubat dah habis makan.So esok la nak tak nak kena jugak pi opis if tak takut tak sempat je.2 hari family mertua dekat rumah nampaknya tak dptla nak masak memasak.Nak buat camne kan tuntutan kerja.


Tunggu hubby balik dari pasar ni beli lauk pauk.And tunggu nasi ala kak wok..pernah makan tak?saya memang suka nasi ni.Masa dok kelate dulu tetiap minggu wajib makan.walaupun kat sini ala kak wok je tapi sekurang2nya dapat la lepaskan keinginan ni.Tetiap minggu pun makan nasi ni jugak.heheheh..ada org kelate bukak gerai jual nasi ala kak wok dekat rumah ni...plus daging kerutup..marbeles!Later i cite pasal nasi ni kay..:)


Thanks sudi baca!





Lunch tadi

Assalammualaikum


Tadi me,my opismate dengan mekjangok jenjalan makan kat luar..Yang sebenar-benarnya nak bawak si iera nih tunjuk kat dia rumah tukang urut yang selalu saya berurut tu.So nanti pandai-pandai dia ler nak pi.Lepas dah tunjuk sampai depan umh makcik tu terus siap reverse kete kat situ lagi (over kan) saya bawak la dua-dua ni round2 area rumah saya jap.ingat nak bawak dorang dtg rumah tapi kunci umah dekat hubby lak.hehehe.

Kitorang lunch dekat McDonalds, makan prosperity burger sampai muncit perut dah ni telan banyak air gas.kekekeek..mekasih kat mekjangok sebab bayarkan dulu.Hari ni hubby bagi nafkah seploh hinggit je sebab ingat tak keluar mana-mana.Isnin kawe ganti ye!





esok,lusa dengan isnin korang cuti kan?sonoknyer la kan..jeles..saya tak cuti pun.kena datang opis jugak settlekan key in tnt ni sebelum pkl 12 malam hari selasa.ni baru lak sampai lagi.tak boleh la jugak settlekan esok.ahad kena dtg jugak.mencik!



thanks baca!

Thursday, December 22, 2011

untuk 3 orang pulak

Assalammualaikum..

Alhamdulillah jumaat dah hari ni..nak try siapkan keje hari ni jugak sebab nak OT sampai malam memandangkan hubby ada meeting dekat serendah n bawak kete, dah tentu ler jem nak sampai JKR nih.Amik kesempatan siapkan keje la..Nama je buat OT tapi malas la nak claim2 kecuali dtg weekend.Kalau keje siap, esok tak payah datang la..Sebab plan nak bawak Zaraa tgk Alvin and the chipmunks.Tak pernah lagi bawak dia masuk panggung.Harus la kena tambah lagi satu seat kan.huhu!

Sejak Zaraa besar, kalau kitorang makan luar mesti dah kena order untuk 3 orang.Dulu dia share2 je makanan me n hubby.Sekarang confirm kene order air untuk dia.Selalunya bagi dia minum air masak je takpun ais kosong sebab takmo bagi dia minum manis2.Tapi dia pandai demand dia minum air kita lak.sudahnya kita yg minum air masak tu.haha!

Malam tadi pukul 9 kitorang makan dekat Wan Mad tomyam and western food.Ni tempat feveret kitorang la,dekat je dgn rumah.Nasi putih kena order 3 pinggan dah.Zaraa makan banyak sekarang ni.Kalau share nasi dengan mama, mama tak kenyang.kekekekekke

Order kerapu masam manis, tak puas lak makan.Zaraa je meratah ikan banyak mana dah..huhuhuhu..ipan boy pulak kalau makan luar mulut bising selagi tak suap dia.habis dia telan dia bising lagi nak nasik.makan memang kelam kabut la sekarang.takde feel dah.

Makan KFC pun macam tu jugak, kena order dekat Zaraa jugak.Dulu amik yang 3 ketul ayam tu, seketul bagi dia.Sekarang tak cukup.kena order lebih.makan apa-apa jelah sekarang ni memang kena order untuk 3 orang.nanti ipan boy besar , kena order untuk 4 orang pulak.hmmmm kene jimat2 tak bole selalu makan luar lah camni..hehehehe

Esok malam family mertua sampai KL.2 bijik kete dengan maksu sekali.hopefully rumah yang sempit tu selesa la untuk dorang.pandai2 la yer tido bergelimpangan.hahahaha..errmmm saya ada nak jual la perabot dekat rumah tu.ada yg tak nak pakai dah.Nak buang je ikut hati tapi tgk elok je lagi sayang pulak.umh dah byk brg sgt,klu rumah besar takpe.nak pindah tahun depan pun saya nak jual byk brg2 dekat rumah tu.Antaranya kabinet dapur tinggi,kabinet dapur rendah 2 pintu, kabinet dapur masak 2 pintu, rak tv, meja makan 4 kerusi, dengan coffe table kaca.siapa berminat boleh booking dulu ye.hehehehe



thanks baca!

Wednesday, December 21, 2011

SBPA mengelirukan!!

Dah amik borang opsyen..dah tengok semua dah.Banyak yang samar-samar, tak adil!macam mana diorang kira ni?Saya naik 84.30 sahaja, senior setahun je dari saya kenaikan 128!tengok tak bezanya?Kelulusan yang sama masuk kerja, beza saya lambat setahun je.Tapi perbezaan tu sampai RM44!!What the ****?

Kalau dikira seniority yes memang adil mereka yang dah keje lama kenaikan banyak.Ni yang sama setahun jagung boleh lak berbeza?Siapa masuk tahun ganjil dpt lebih,tahun genap dapat sikit?Apa kes??

Ada senior dekat ofis ni gaji SSM lagi banyak daripada SBPA!bukan makin naik tapi makin turun!Heran betul la..Cuepacs pls do something la..this is not fair!eeeee gerammmmmm!

Well pergerakan gaji tahunan berubah dari April ke Januari!!


p/s:takde perasaan pun.haha!

Dah seminggu selsema

Assalammualaikum


Adoyaii....dah dekat seminggu dah ni selsema tak baik-baik.Bermacam jenis ubat dah telan,ubat paling kuat sekalipun dah telan tapi tak jugak henti-henti meleleh...

Agaknya body ni dah imun, makan la ubat apa pun takkan elok gak..tau tak bila selsema teruk kita akan rasa gatal2 kat hidung,mata dan seluruh muka?bila dah gatal-gatal mula lah mood nak berapi je.Nak marah orang je rasa.hahahaah

Pagi tadi dah telan ubat selsema.Agaknya kalau telan sekali lagi korang rasa boleh pengsan tak???Sila beri idea yg bernas dan kalau ada petua boleh legakan selsema ni.

Sabar jelah..orang cakap kalau kita sakit, kita dapat pahala.tak kira la demam ke apa ke kalau kita sabar Allah akan kurniakan pahala buat kita.Semoga saya terus bersabar buat keje dengan hingus tak henti2 meleleh..huhuhu


“Sungguh Allah mencintai orang yang bersin dan membenci orang yang menguap, maka jika kalian bersin maka pujilah Allah, maka setiap orang yang mendengar pujian itu untuk menjawabnya; adapun menguap, maka itu dari syaitan, maka lawanlah itu sekuat tenagamu. Dan apabila seseorang menguap dan terdengar bunyi: Aaaa, maka syaitan pun tertawa karenanya”. (Shahih Bukhari, 6223)




thanks sudi baca!

PT4 Kedai Lalat

Rajin bebenor nak hapdate belog nih.Keje dah agak settle.Esok la mula hazab betul-betul hazab bila surat cinta datang berduyun-duyun!hahahaah

Terima kasih bebanyak dekat mekjangok sebab tolong key in tnt saya sikit..taun depan la blanja makan ek?tunggu slip gaji baru.kekekekek.

Godek2 pendrive terjumpa gambo rumah dekat Kedai Lalat..terus teringat kenangan yang manis bila dapat jalan2 kat pantai, pahit bila gado dengan laki sebab nak balik kl..kui3.



PT4 Jalan Dato' Haji Ibrahim 2, Kampung Kedondong kedai Lalat Kota Bharu Kelantan.Ingat lagi alamat umh ni tau..umah ni disewa dengan harga RM250 jek..kat KL ada umh teres 3 bilik 2 bilik air dapat sewa camni?nan hado!Ni amik gambar masa pi sana dengan hubby amik balance brg2 dia kat sana.Bawak kelisa kecik tu jek ha.jimat minyak.hehehe.sejak bini dia tak dok sana, ce tengok kemain panjang la hai rumput2 tu.Ular sawa beranak pun confirm tak nampak!punya la pemalas laki aku nih.eermmm piring asteruk tu pun tak bawak balik sebab tak muat.

~
~
~
thanks baca!

Rak tv dah sampai :p

Assalammualaikum


Rak TV baru udah sampai petang semalam.ahaks.kata 3 hari baru hantar.Errmmm nebes la pulak en hubby balik hari ni tengok benda alah tu..mesti dia membebel..kakakakak..alaa sukati la kan duit kita sendiri, tak mintak duit dia pun (ayat sedapkan hati).hahahha..ish takut kena marah la...kui3

Semalam dah siap cabut wayar tv,speaker bagai.mesti orang tu bising satgi kene sambung balik.Bini dia pandai cabut je pasang balik tak reti.kakakakak



ni la rak tv baru tu..sumpah tak sama dengan gambo kat bawah (entry sebelum ni).hahahahah..nak buek camno order tgk kat katalog je.sendiri pun tak ingat apa rupa bentuk rak tv tuh.hehe :p


Tuesday, December 20, 2011

adik-adik..jgn berlebihan bila bercouple

Dengan adanya laman sosial seperti facebook,twitter dan sebagainya, kadang-kadang kita leka menggunakannya.(dah 2 minggu tak bukak fb).Ada yang suka marah-marah orang update status kat fb, yg feeling2 pun sama, macam2 la..susah jugak nak komen sebab kita bukan baik sangat nak cakap hal orang kan,lagipun itu dah fb dia, suka hati dia la.tak payah kita pulak nak sentap sorang-sorang.

Cuma apa yg saya tengok sekarang ni muda mudi tak segan silu dah meluahkan rasa cinta pada pasangan masing-masing melalui facebook.Belum bertunang (ada juga batas2nya) apatah lagi kahwin, tapi semua orang tau kita bersayang2,berhubby2,berdaling2,berbaby2,berhoney2 dan macam2 lagi panggilan manja giteww.

Kita dulu bercinta jugak, tapi panggilan manja tu hanya kau dan aku sahaja yang tahu.Bimbang kalau dengar kat org lain boleh rasa malu+kegelian..kekekeke..teringat zaman bercinta dulu la..ahaks.lepas bertunang panggilan manja sikit takde saya awak lagi.Tapi ada org pelik kenapa panggil mcm tu.kawan2 pun tanya.ahahaa..sampai sekarang lekat 'abang' 'adik'..susah nak ubah dah.MIL tegur anak dia suruh ubah panggilan tu.dah kawen panggil bini adik lagi.haha.dah try, tak boleh rasa janggal sangat.huhu!

Back to the topic!Sekarang ni dah tak segan silu.kekadang meluat pulak kita yang baca ni..bukan meluat apa la,rasa geli miang kot..agaknya sebab kita rasa benda tu janggal pada kita.Mungkin org lain rasa benda tu normal.tak kisah bersembang sayang2 baby2 honey2 bagi semua orang baca!

Zaman bercinta dengan zaman berkeluarga memang jauh bezanya.Cinta itu tetap sama, tapi dalam definisi dan pengertian yang berbeza.sangat berbeza.kadang2 bila ingat balik time2 bercinta dulu, rasa nak gelak pulak.Ada jugak buat benda2 bodoh macam tu kan.Dunia remaja kan.haha!

Bila dah berkahwin,ada anak, bila ingat semua tu balik rasa sweet je, boyfriend romantic giler, caring giler, sayang giler, semua giler la senang!Bila dah kawen, romantic,caring,sayang tu sangat berubah pengertian dan maksudnya.isteri2 paham sendiri la ye..bandingkan rasa cinta dulu dan sekarang (yg dah kawen+ada anak) mesti korang rasa perbezaannya kan? :p

So pls adik adik tolong ada rasa malu sikit, bukan ada ikatan sah lagi, jangan terlalu mengagung2kan cinta anda berdua, bila tak jadi malu nanti,orang pun mengata.Simpan saja semua tu dalam hati, tau tengah bahagia, tapi berjaga-jaga ya...:)



Alahai Zaraa..

Tadi gegas-gegas dari ofis pecut balik rumah kejap bawak Zaraa pergi klinik.Dah la keje banyak nak disettlekan, demi anak penat sikit takpe.Ingat dekat KL-CHERAS??Tambah jem yang buat tension..mujur makin tua ni makin pandai kawal hot temper ni.haha.moga2 saya akan jadi manusia yang baik budi pekerti dan lembut hati sanubari sepanjang masa amin...

Ok, pagi tadi my mom dah sound suruh bawak Zaraa check up sebab batuk dia agak teruk plus kahak pun banyak berbunyi-bunyi.Do pikir jugak nak bawak pagi ke petang.Petang papa dah balik out station so that easy for me nak angkut anak-anak.nak pergi pagi pun dok pikir keje banyak.macam saya cakap tadi demi anak rela berkorban..hopefully one day anak2 kita juga akan sanggup berkorban untuk kita insyaAllah banyakkan berdoa.

Amik Zaraa tadi onni dah siap2 kan dia, terus bawak pergi klinik Dr Amarjit.Baru je klinik tu bukak, me dah nombor 22!kalau tunggu makan masa 2 jam lebih jugak.Ajak Zaraa naik kereta balik pecut ke Bandar Tun Hussien Onn dan sampai ke destinasi, Poliklinik An-Nur..hopefully duit dalam wallet ada seratus cukup.kalau tak haru nanti!

Suka klinik ni sebab bersih dan wangi, tak mcm cawangan dekat BMC.masuk kena bukak kasut, ada permainan untuk kids, books, ada set sofa macam dekat rumah hiasan yang cantik2.serius mcm masuk rumah orang.Dekat skrin terpapar nama Zaraa tengah dapatkan rawatan.Selalu klinik kecik takde skrin camni,hospital besar je.

Saya bgtau doc dia batuk dah seminggu,berkahak n dia ckp telinga sakit.Doc check lama jugak nak dengar ada bunyi tak masa dia bernafas sebab doc suspect pneumonia means jangkitan dalam paru-paru.
According to the check up by using benda yang check nafas kita tu apa entah namanya,doc tak boleh pastikan pneumonia atau tidak.cuma doc ckp lps makan ubat,antibiotik semua kalau masih tak elok kena pi hospital pulak.

Telinga dia memang ada infection, tu pun doc bagi ubat jugak.sebab dia batuk lama, infection dari lung tu sampai ke telinga.mcm tu la lebih kurang doktor tu cakap.hehe.

Timbang berat 13 kilogram anak mama ni..Keluar bilik doktor amik ubat pulak.7 botol!!Macam mana nak bg dia makan banyak2 macam tu, harus la meraung kalau dah banyak sangat.Tengok satu2 botol nurse tunjuk dah cuak alamak entah2 lebih seratus, camne nak buat?takkan nak ckp tunggu jap g atm amik duit.malu je.haha

Nasib baik RM80..ada la lebih seploh ringgit buat makan tengahari kat opis tadi.hehe..hopefully batuk Zaraa dengan adik sembuh cepat.amenn..



kakak adik cepat sihat ye

Ngantuk ipan boy buat hal

Assalammualaikum..selamat pagi..


6.45 dah sampai opis hari ni.Anak bertuah ipan boy malam tadi buat hal.tido pkl 9.45mlm pukul 1.30 pagi dah uk ah uk ah pusing kiri kanan menonggeng bagai tak boleh tido.bangun buat susu dia tido balik.2.30 dia menonggeng2 lagi mcm cacing kepanasan.Kita ni ngantuk dia dok sondol2 kita tak nak tido,angin la jugak.Dah kene babab bontot tu seploh kali.

Yang herannya mata pejam.dengan2 kita tak dapat nak tido lena.3.30 dia menonggeng2 lagi.Bangun buat susu dia minum tido balik.pkl 4.15 dia merengek2 lagi, kena la babab lagi suruh tido lepas tu menangis kemain kuat.Dah la suara tu kuat sampai jiran selang 5 buah rumah pun boleh dengar.

Pujuk2 bagi susu pun tak nak.Puting tak nak dia campak pulak.Pandai betul budak ni.kak long dia pun bangun sekali dah adik bising.last2 bawak kuar bilik tak mau jugak dia benti nangis.Pelik jugak sebab 1st time dia mcm ni.nak kata perut kembung tak,check wee wee dia takde pulak nampak tanda2 angin pasang ke apa ke.

Tapi dia macam takut, bukak mata pandang sesuatu dia menangis.Takkan ada hantu kacau kot??huhuhu..mana lak dtgnya hantu tu..ke atok dia balik malam tadi ada benda ikut?takpun saya keluar g beli ubat selsema ada benda masuk ikut??huhuuhu serammmm.

Last sekali try letak dalam buai, baru dia tido.alahai...berapa jam je saya tido malam tadi.Telan ubat selsema paling kuat paling kurang kene tido 8 jam.Ni takde maknanya la..kenapa ek ipan boy tak boleh tido?heran la...

Dah la keje banyak, badan tak berapa nak sihat lagi, slesema pun tak elok lagi, ni tambah mengantuk, pening, masak la hari ni..masuk tido dalam surau 2 jam bole tak?huhu

Ngantuknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


Thanks baca!

Monday, December 19, 2011

Kalau dah masuk mahkamah....

Follow up kisah rumah tangga Jimmy Shanley dan Suhaila, masuk court keluar habis la aib buruk baik masing-masing.Dekat mahkamah syariah tak boleh nak tipu kena cerita habis-habis hal dalam kain untuk hakim buat keputusan.Kat situ la baru nak tau keburukan masing-masing.Sebab tu kalau boleh orang tak nak masuk mahkamah, malu beb!Prosiding lak depan ramai orang yang kes berkaitan, orang dengar jugak.Kan malu?lebih baik selesai kat luar, tapi kalau dah takde jalan penyelesaian, ke mahkamah la jawabnya!

Jimmy dedah sikap buruk Suhaila yang kaki judi,merokok (masa mengandung hisap rokok jugak ke?) dan yang sewaktu dengannya.Suhaila pulak dedah dekat wartawan Jimmy tak patut dedahkan aib isteri.

SMS Suhaila kepada wartawan yg dihantar menerusi ibunya pulak...

Saya tidak mahu mengaibkan Jimmy. Walaupun banyak perkara yang dapat saya keluarkan untuk mengaibkanya. Kerana buruk baik pun, dia pernah bertahta di hati saya dan kini menjadi bapa anak saya.Mahkamah bukan pentas untuk Jimmy mengaibkan isterinya jika dia benar-benar sayangkan rumah tangganya. Bagi seorang muslim yang berpegang pada ajaran Islam, dia tidak akan membuka aib orang lain lebih-lebih lagi aib isterinya.

Dekat mahkamah memang terpaksa bukak aib masing2.kenapa Suhaila pi bukak aib dengan hantar sms kat wartawan bukan mahkamah??

Kalau Suhaila berpegang kepada ajaran Islam, kenapa ingkar arahan keluar dari rumah tanpa izin suami?

bla bla bla bla bla bla...

Tak tau siapa betul siapa salah..dah masuk court tu nak tak nak kena cerita habis2 la buruk masing-masing.Tak timbul soal mengaibkan kecuali la ko pi bgtau kat reporter, tak pun reporter ikut sama prosiding tuh.kalau bukan selebriti, ada orang kisah kau kaki judi ke kaki candu ke?ye dak?


p/s : elakkan masuk mahkamah syariah nanti terbukak pekung di dada!

laburkan untuk...

Haiyaaaa..duit kutu dah selamat habis bayar untuk kabinet tv yang baru...hehehehe..semalam balik keje singgah la kedai perabot dekat rumah hajat nak survey harga dulu..ada satu kedai ni dia jual perabot yang cantik-cantik dan harga pun agak mahal la..selalu lalu je tengok berangan nak beli.hahahah

Tengok punya tengok semuanya lawa la hai..harga pun dah tentu la 'lawa' jugak.Berkenan sungguh dengan satu kabinet tuh, rege RM1500++.Mahalnya la hai..cari lagi harga ikut kemampuan ye dak?

Tauke tu dah siap amik katalog boleh order dalam katalog, lagi banyak choice.Belek punya belek pening nak pilih yg mana (sebab yg berkenan sume mahal2 tapi bajet ciput.kakakakak)

Lepas tu saya ckp kat tauke tuh takpela saya pi suvey tmpt lain dulu, kalau saya berkenan saya dtg balik.Ingat nak pi carrefour sebab kat situ pun lawa-lawa.again harga pun 'lawa'..hehehe..patern gitu sume harga 1k++ je nengok.tak tau la mana buleh dpt murah.

Yang saya berkenan kat katalog tu ada la..harga dia RM1200..agak2 mintak kurang pun paling banyak dia bagi 1k je kut.Tauke tuh tak habis2 la pujuk saya amik dia cakap material ni elok, glasses tebal, tak kena habuk,DVD player asteruk sume buleh simpan dalam.panjang dia 6 kaki.panjang jugak la.Bekenan jugak tapi bajet tak cukup.kui3

Selamba mintak kurang 800 kat tauke tuh, dia tak bagi.Dia cakap dah byk kurang maaa.itu material bagus punya memang mahal lorrr..

Alaa tauke..bagi sikit la..lu punya customer pun tak ramai masuk sini maaa (pepandai aku je kan)..ini mau chrismas bagi la diskaun sikit..

Ok la ok la bagi u 860!

Takpe la tauke, saya pergi survey tempat lain la..

aiyaaa...tak payah survey tempat lain saya kasi sama lu tak payah survey tempat lain.

ok tauke,bagi 750 saya bayar sekarang!!wah!hahahah tak senonoh betul aku nieh. :p

Sudah bagi murah pun mau murah lagi?kata tauke itu kepada saya.ahaks.

Takpela tauke nanti saya dtg balik.

ok la bagi u 750 habis!

Yes!!(barulah kena dgn bajet saya).ahahahaha

Saya order la kabinet tuh.design dgn material lebih kurang dgn yg display punya tapi yg display tu panjang 4 inci je.yg saya order ni 6 inci cantik sket la sebab panjang.hehehe..

3 hari nanti dia hantar la..delivery free sebab dekat jek dgn umah.

Kabinet tv lama yg dibeli dengan harga promosi RM88 dari cavenzi tu akan diletakkan dlm bilik.kabinet tv dlm bilik nak buang sebab kayu tak elok,berkulat (beli kat jusco harga Rm60).

Rasanya berbaloi la kot nak beli baru kalau tengok kabinet lama tu..dah la tajam, belakang zara pun luka kena tempat pemegang dia tu.hehe

At least nampak la benda yg saya beli daripada saving kutu tu.drp saya habiskan jalan sana sini, shoping benda tak perlu.huhu


lebih kurang sikit gini la rupanya.saya beli tu lagi lawa banyak la..eheheheh..gambar disponsor oleh bapak gugel.


450 kes penceraian di perlis!

Assalammualaikum


Saya tertarik dengan satu berita yang saya baca dalam suratkhabar Kosmo! tentang kes penceraian di negeri Perlis!Sebab kampung ibu saya kat Perlis...Hubby pun Perlis jugak.Saudara mara pun ramai kat Perlis.Perlis negeri kecil, rakyat pun sikit kalau nak dibandingkan dengan negeri lain.Tapi awas, Rakyatnya sikit, kadar penceraiannya tinggi!!

Sebanyak 450 kes penceraian telah direkodkan di Perlis sepanjang sepuluh bulan pertama tahun ini.
 Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam, Jawatankuasa Hadhari dan Pembangunan As-Sunnah Negeri, Jafperi Othman berkata, lebih merisaukan kebanyakan kes berkenaan melibatkan pasangan yang usia perkahwinannya di bawah sepuluh tahun.

Omaigod sepuluh tahun???

Menurutnya, kelompok umur yang paling banyak dalam kes penceraian iaitu di bawah 40 tahun.
Katanya, tujuh punca utama menyebabkan berlaku penceraian telah dikenalpasti pihaknya.

Antaranya, kurang pengetahuan ilmu agama dan rumah tangga, perkahwinan pada usia muda dan suami mengabaikan tanggungjawab.

Selain itu, campur tangan pihak ketiga, suami berpoligami, masalah komunikasi dan ekonomi juga menjadi faktor.Menurut Jafperi, bilangan kes penceraian yang berlaku pada tahun lalu iaitu sebanyak 522 kes dengan kaum Melayu adalah yang paling banyak.

Sedih..kaum melayu paling banyak bercerai?Sedangkan sebagai umat Islam kita tahu perkara halal yang dibenci Allah ialah penceraian.Jadi mengapa atau kenapa perlu bercerai?

Pasal kahwin usia muda tu, saya rasa memang banyak kes terutama dalam kawasan Felda.Saya tengok sendiri, kanak-kanak dan remaja di Felda mudah sangat terjerumus dalam kes begini.Daripada budaya bercouple kemudian sehingga berzina, mengandung luar nikah dan terpaksa kahwin sedangkan usia begitu patut berada di sekolah menuntut ilmu.

Ada yang lepas kahwin tapi suami takde tanggungjawab, tak bagi nafkah dekat anak bini, tak balik jenguk anak bini.Perkahwinan 'mee segera' beginilah yang menjadikan kes perceraian di negeri ini agak tinggi.

Sedih tengok kanak-kanak ni dah pamdai berdating pegang-pegang tangan, peluk-peluk pinggang depan orang ramai.Lepas peluk2 pinggang peluk apa pula?Fikirlah sendiri.

Dalam hal ni ibu bapa harus pantau aktiviti anak-anak, jangan biar bebas keluar sana sini,bebas bawak motor ke pekan sedangkan baru darjah 6!ni yg saya tgk dgn mata kepala sendiri situasi kat sana.Ibu bapa memainkan peranan penting.ingat ibu-ibu bapa-bapa sekalian!!


p/s : teringat kawan sepermainan yg jumpa setahun sekali balik raya umah wan di felda, semuanya kawin muda lepas tu bercerai berai!

Biarlah cantik di mata Allah

Assalammualaikum..untuk renungan bersama..


Sharing daripada blog http://mekjangok-inilahakuseadanya.blogspot.com/




Dengan memakai tudung labuh menutup kepala
Kawan-kawan berkata aku ustazah
Dengan memakai pakaian yang kemas bertutup rapi di tubuhku
Kawan-kawan berkata aku tidak trendy
Dengan bicara yang sopan meniti di bibir
... Kawan-kawan berkata aku cuma berlakon
Dengan akhlak yang terpelihara
Kawan-kawan berkata aku cuma ingin menarik perhatian..

Wahai kawan yang berharapkan sanjungan & pujian
Cantik bukan bererti mempamerkan aurat
Cantik bukan bererti selalu berdandan
Cantik juga bukan bererti menarik perhatian
Dan cantik bukan bererti membiarkan diri jadi bahan tontonan

Ku sarungkan jilbab di kepala terasa damai dihati
Ku longgarkan pakaianku sehingga tertutup bentuk tubuhku
Ku lakukan semuanya itu hanya kerana cintaku pada Rabb-ku
Lantas aku berbisik dalam hatiku
Semoga Rabb-ku bahagia melihat hamba-Nya ini
Patuh & taat melaksanakan perintah-Nya
Dan menjauhi larangan-Nya…

Andai sahabatku memahami
Cantik bukanlah satu ukuran…………
~
~
~
~
Seindah hiasan adalah wanita solehah


Pulun pulun!

Nak closing ni, banyak jek keje.Nih belum banyak lagi tapi style saye,sampai je saya buat.sebab nti takde la kelam kabut dok opis sampai 12 tengah malam siapkan claim sebelum 3hb januari.Ada masa seminggu je utk settlekan semua tu compared kalau bukan end year 2 minggu siapkan semua 2 cawangan sekaligus.Tapi saya selalunya tak sampai 2 minggu pun.10 hari dah settle la.

Ayoyo memang tak boleh nak cuti la..nih plan nak MC je sok kalau demam lagi.Pagi tadi gagahkan diri bgn jugak.esok tatau mcm mana,hubby pulak takda.huhuhuhuh nanges dalam hati :(



org tengah tekun mendengar amanat dalam meeting.huargghhhhh


dah hujung tahun duit takde, ns grg dgn telur dadar je la..errmm teh tarik dia sedap jugak.


bila kot nak minum manggo tanggo nih(gambo atas).sedap la..


kalaulah lepas meeting staff dijamu steak cenggini...slurrppp..atau...


chicken with sauce tak tau nama makan je reti...
~
~
~
~
~
~
~
~
nan hado la.menu2 di atas sila dapatkan di...

ahaks..*org blanja ek

Sunday, December 18, 2011

Hari gaji+bonus

Hari ni penjawat awam senyum lebar la..gaji dah masuk..tambah bonus lagi pulak tu..hehehe..saya lak bertambah2 senyum lebar sebab dapat duit kutu *bila ceti nak bagi duit nieh..haha!

Kalau dapat duit banyak mesti macam2 korang nak buat kan?Ada yang simpan dlm ASB, ada yang berjoli *mcm saye.ahahah!

Saya dah ada plan,tak simpan kot..sebab nak beli something untuk rumah..lagi 3,4 bulan dah nak pindah.Saya suka beli brg rumah sikit2,simpan duit sikit ke terus beli.Ada yang suruh saya beli semua perabot baru bila masuk rumah.Jangan beli sekarang lagi..Mungkin tak buat mcm tu kot..sebab pada saya org yg banyak duit boleh la masuk rumah baru,tukar semua sekali baru!

Saya yang cukup2 makan ni lebih prefer beli perabot sikit2..takde la rasa sgt byk duit keluar.Lainlah kalau ada org nak sponsor.ahaks

So saya dah fikir nak beli kabinet tv la..yang elok punya.Saya dah survey2 kabinet tv tuh. harga dalam RM700..saya pilih yang design moden sebab minat design cenggitu.Itu je la kot nak membeli.Tadi pergi The Mall teman member, sempat la jugak rembat cadar baru kat parkson..kih3..tengok..dapat gaji habis gaji.:p


P/s:takde mood buat keje sebab hidung tersumbat!



Thanks baca!

Taklimat SBPA

Selesai sudah dengar taklimat SBPA..MAcam org lain cakap jugak la taklimat ni tak menyeluruh pun.Cerita background sikit je.Teori je takde amali.Nak confirm betul2 tunggu borang opsyen diedarkan, kat situ kita akan tgk sendiri berapa kenaikan gaji kita.JPA bukan bagi borang kosong la.So tunggu la yer..Tempat saya borang opsyen akan diedarkan pada rabu ni.Tak sabar nak tgk kenaikan gaji tu berapa.huhu

Suka atau tidak sign je la opsyen tu.Saya rasa banyak je kebaikan SBPA berbanding SSM.Bagi saya yang baru setahun jagung dalam perkhidmatan awam ni,tak kisah pun apa-apa saja yang terbaik.Bagi mereka yang dh lama keje dan dah nak pencen lagi 5,6 tahun tu kot ada yang rasa SBPA ni macam menganiaya dorang.Tu tak tau la kan..Yang penting kalau tak sign gaji tak naik ye.

16 Januari tahun depan semua kakitangan awam yg pilih opsyen SBPA ni akan menikmati kenaikan gaji baru.hoyehhh!



p/s:naik sikit pun ok la drp tak naik langsung!

Susah betul makan ubat

Anak bujang saya demam dah 6 hari..complete dengan selsema dan batuk berkahak.kak long pun sama.mama dia pun sama.huhu.Dah la hubby out station 3 hari.sabo jela..hari ni gagah jugak dtg keje.nak closing ni keje banyak takut klu cuti tak sempat siap.

Banyak budak2 susah makan ubat kan.Sama la dengan ipan boy tu.nak bagi dia makan ubat macam berperang!Pegang tangan kepala,tu pun kuat jugak dia meronta2.Lepas tu muntah pulak.tension betul nak bagi dia makan ubat.

Kak long ok je makan ubt mcm makan gula-gula.so dgn dia takde masalah.Hopefully anak-anak mama cepatlah sihat ye.Kesian ipan malam2 bangun batuk kong kong kong.

Yang kelakarnya hidung dia tersumbat, dia nak tido tak boleh sebab dia hisap puting.klu hisap puting dia tak boleh nak amik nafas kat mulut.Kalau tak hisap puting lak dia tak boleh tido.Mengamuk la dia apa lagi!hahahaah

Kemain manja, nak beriba je sepanjang masa sampaikan saya tak boleh buat keje.Anak lelaki ni memang manja tak ingat la..kalah kak long dia yang perempuan tu.

Cepat sihat ye wahai anak-anak!


ni bukan dera anak yer,tapi nak bagi anak makan ubat!


ciannya baby mama ni...




Rumah dah siap!

Assalammualaikum


Sabtu baru ni pergi melawat tapakYeay..rumah saya dah siap!Dah ada nombor rumah dah pun.Rumah pun dah berkunci sebab pemaju tak nak org masuk2 nanti rosak pulak.Cuma finishing je la belum.Nak serah kunci nanti baru la dorang cuci2 semua..

Saja la pi tanya pemaju tu, tanya bila dapat kunci.Dia cakap bulan 3 atau bulan 4 dah bole dapat kunci.yahuuu!Means 3,4 bulan lagi je nak masuk rumah baru..raya rumah baru la tahun ni..heheheh..insyaAllah..

sekarang tengah buat taman.luas gila taman dia.depan rumah ada taman permainan yg fasa 2 punya.ni taman untuk rumah kitorang fasa 3.kak long dgn adik bole pilih ye nak main kat taman mana.jalan kaki je.hehe

Friday, December 16, 2011

Ada tak tempat yang murah?

Dah print slip gaji bulan disember.Alhamduillah bonus dah masukkkk..walaupun tak masyukkkkkkkk...alhamdulillah...

Dah plan dah dalam kepala ni nak beli apa dengna duit bonus tu.It's time to reward myself selepas penat bekerja kan?Tak lupa jugak nak beli something untuk Zaraa.

Memandangkan Zaraa minat sangat benda macam ni *kak long plss kalau nak jadi,jadi mcm Yuna ye.intelligent,creative and talented.*hahaha..moga anak mama dapat capaikan cita2 mama yg tak kesampaian nak jadi engineer.kakakaakak

Ok,nak beli benda kat bawah ni...



Zaraa suka menyanyi,amik torchlight jadik mic dan nyanyi lagu cinta muka buku, lelaki seperti aku dan kisah dongeng.but she's very cerdik dekat adik nyanyi lagu tepuk mamai-mamai*bukan tepuk amai-amai yer.Dah survey harga kat satu blog ni RM149, Cosway lak tak silap RM170.those who knows mana jual benda macam  ni bole dapat harga lagi murah pls pls pls bantu saya ye.mesti Zaraa happy dapat mainan ni.get ready ya mummy tahan telinga dengar sore tak sedap kakak!




Thursday, December 15, 2011

Nikmatnya sakit itu

Assalammualaikum


Seronok dengar cerita kawan2 yang bersalin.Teringat la experience sendiri dulu.Setiap orang ada bahagian masing2.Ada yg mudah bersalin, ada yang payah bersalin.

Alhamdulillah saya kategori mudah jugak kot.Sakit tetap sakit.Siapa kata beranak tak sakit?Siapa yang tak rasa sakit langsung tu memang bertuah la dipilih Allah untuk tidak merasa kesakitan itu.

Sebenarnya kesakitan itulah nikmat bagi perempuan yang sedang bertarung nyawa melahirkan bayinya.1st time bersalin dulu, lama jugak sakit sebab anak sulung kan.dekat 8 jam jugak contraction baru la saya teran kak long lebih kurang 8 minit baby keluar.

Masa tu memang gamble la bersalin betul2 secara alami dan semulajadi.Tanpa bantuan epidural,gas etonoks dan juga induce.bertuah kan.

Anak kedua pulak cepat sikit,sebab dah ada laluan kan.Sejam lebih contraction yang amat menyakitkan, irfan pun keluar.Sama jugak teran beberapa minit je.Nasib baik pandai teran.huhu

Beza keduanya, lahirkan adik sakit berganda2 drp kak long.orang kata anak lelaki mmg lagi sakit eh?tak tau la.Masa tu mintak something utk bg kurang sakit.Tapi tak mintak epidural sbb kalau boleh tak nak cucuk.Jadi nurse senaraikan la pilihan2 yg ada.Saya amik gas etonoks.

Seriously gas etonoks langsung tak membantu saya.Saya jadi lemah,mengantuk dan nak pitam ada la.Tiap kali sedut gas tu, saya rasa khayal nak tertido.pening sgt.tapi sakit tu kejap je hilang lepas tu contraction tu rasa balik.Nurse asyik suruh sedut gas bila dia tgk saya dok menahan sakit.Tapi saya tolak je gas tu sebab langsung tak membantu pun.Bimbang dok sedut saya pengsan terus dah tak boleh nak meneran nanti.

Bukaan masih 6cm, saya tak tahan mintak epidural jugak.lantak la.yg penting sakit ni dapat kurang.Bila nurse check bukaan dan 7cm, dah tak boleh cucuk epidural.Hampa!contraction ni datang sekali sentap!dulu dia datang sikit2.Tapi sebab sekali sentap sentap tu la saya cepat bersalin.means tak lama la saya tahan sakit tu.

Alhamdulillah baby selamat dilahirkan..siapa kata beranak tak sakit?bagi saya kesakitan beranak adalah sakit paling sakit dalam dunia!sebab tu orang kata perempuan bersalin ni bertarung nyawa antara hidup dengan mati.zaman dulu teknologi dan alatan perubatan tak mencukupi, peratus wanita mati melahirkan anak memang tinggi.Sekarang ni dah mudah, uri sangkut ada caranya, tali pusat lilit kepala baby pun ada caranya.tak usah risau.ajal maut di tangan tuhan.

Tahu tak , kesakitan tu adalah nikmat paling berharga.Sebab itu syurga di bawah tapak kaki ibu.Dan hari ini pun bila tengok anak makin besar daripada meniarap,merangkak,berjalan terkedek2, serius bila ingat balik saat kesakitan tu secara automatik air mata akan mengalir.Kenapa??sebab 'kesakitan' itulah..hasilnya?tersenyum bahagia bila tgk si kecil.

Saya tak pernah rasa serik untuk mengalami kesakitan itu lagi.Kerana kesakitan itu telah mengajar saya banyak perkara yang baik, yang saya lupa atau lalai selama ini.

Sungguh, saya mahu merasai kesakitan itu sekali lagi bila tiba masanya.dan harapnya untuk kali ketiga nanti suami dapat menemani saya.tak mahu 'sakit' seorang diri lagi ;(

Suami-suami, pls..hargai isteri anda dan sayangi mereka sepenuh hati.Siapa tengok isteri beranak?Kalau korang tak rasa insaf tak tau la..hehehe


p/s:kita hanya merancang,Allah jua yang menentukan.



Thanks baca!

Payudara Ifa Raziah diserang virus!

hahaahahahaaha!!!

1st sekali baca entry ni tergelak, sebab tajuk dia tu!1st time dengar payudara diserang virus!hehehehe!

Portal murai.com.my diberitahu, Ifa Raziah dilaporkan terkena jangkitan virus di bahagian payudara sehingga membuatkan asetnya itu membengkak dan keras seperti batu.
 
"Sekarang ini, Ifa baru saja selesai menjalani ultra sound. Ifa masih lagi menunggu jawapan daripada doktor. Mengikut makluman doktor, terdapat virus dalam air di bahagian payudara Ifa yang membuatkan bahagian berkenaan keras seperti batu.

"Selepas rawatan ini, doktor telah menasihati agar menjalani pembedahan dalam kadar segera. Sepatutnya Ifa kena buang ketulan membengkak itu dalam masa terdekat. Bagaimanapun disebabkan Ifa sibuk dengan MLM, Ifa ketepikan seketika soal sakit ini.

"Apa sekalipun, Ifa harap janganlah peminat salah sangka terhadap apa yang diberitahu ini. Ifa bukannya sakit disebabkan mahu membuat pembedahan payudara untuk masukan silikon," katanya.
 
 
adakah virus itu disebabkan Ifa pernah memasukkan silikon ke dalam payudaranya??

~
~
~
~
p/s : bersyukurlah atas pemberian tuhan :p



Wishlist 2012

Assalammualaikum


Dah nak masuk tahun baru mesti korang ada azam dan impian masing-masing kan?cuba tanya diri sendiri azam-azam tahun sebelumnya tercapai tak?hahahha..saya nak tanya diri sendiri gak.ahaks

Errmmm rasanya takde la azam apa-apa sangat sebab setiap hari adalah hari untuk menanam azam dalam diri supaya menjadi manusia dan hamba Allah yang lebih baik dan sempurna.

Cuma ada la sket angan-angan nak dapatkan apa tahun depan ek?Mestilah yang rasa-rasa mampu dimiliki.Takkan nak berangan beli ferrari lak.Sampai mati pun tak dapat.hehe..my wishlist for 2012 is...


1)Hias rumah baru
   InsyaAllah tahun depan boleh pindah rumah baru dah.tak tau bulan berapa dapat kunci.Sekarang pun dah  90% siap dah.Jadi saya bercita-cita nak renovate,beli perabot baru dan hias rumah secantik mungkin mengikut kreativiti sendiri dan juga mengikut bajet yang ada.yang paling tak sabar nak buat,nak decorate kolam kecik depan rumah.Lepas tu bela ikan dalam tu.syioknyaaaaaa :p..petang2 lepak minum teh dan cekodok bilis sambil tengok kak long dengan adik main kejar-kejar.bahagianya...amennn ;)

2)Berjimat cermat
   Saya berazam mahu berjimat cermat, tak nak boros macam sekarang.Sebab tahun depan dah kena bayar duit rumah sebanyak 1K, iaitu sekali ganda dari sewa rumah sekarang.huhu!Jadi saya kena belajar berjimat dan berfikir sebelum berbelanja pada sesuatu yang tidak penting.yes!haha!

3)Banyak membaca buku-buku ilmiah dan novel inggeris
   Februari tahun depan dah habis study insyaAllah, jadi tak perlu lagi la nak mengadap modul dan asmt.Dah lama sangat tak meneruskan minat membaca buku2 ilmiah dan novel inggeris.sejak keje gomen ni dah jarang gunakan bahasa inggeris.nak praktikkan kang org ckp aku eksyen lak nak speaking bagai kat opis.hahaha!lidah ni dah liat sebab dh lama tak speaking.huhu!

4)Nak bercuti dekat pulau
   Tak lupa jugak nak bercuti bersama family.target nak pi pulau perhentian.takpun pulau kapas.yang cantik2 la.nak g Bali tak mampu.haha!

5)Kereta kecik baru
   Kalau tahun depan dapat kerja lain yang sesuai, nak beli kereta viva yang comel tuh.(bagusnya nak tmbh hutang lagi kan!)Sebabnya senang bwk kete kecik nih.Bwk kete panjang jadik tak cekap.nak reverse pun terhegeh2,masuk parking pun tersemput2.haha..hubby bila nak pasang reverse camera?

6)Beli Ipad
   Bukan sebab nak ikut orang beli ipad kita pun nak beli.tak..tapi nak beli bagi anak-anak main.Sebabnya dorang suka main hp je,lama-lama kang rosak lak.jadi kena beli Ipad so boleh la dorang main game (rasa2nya perlu ke bagi budak kecik main bende ni?)

7)Pasang TV dalam kereta
  Ni pun penting jugak ni sebab my kids bukan duduk diam dalam kete.Kalau psg tv bagi tgk kartun hrp2 la dorang bole duduk senyap.harap-harap ye.haha!

8)Nak kuruskan badan
   Ni azam yang paling susah dicapai.Mulut kata diet, makan pun cuba kurang2kan tapi tak kurus2 pun.kakakakaka

9)Tukar motor baru yang selesa
   Saya kan naik motor g keje dengan hubby.sakitnya la bontot ni ha sementara nak sampai rumah.Atas motor tu memang kebas la bontot ni sampai peha.kira kalau cucuk jarum time tu memang tak rasa la.hahahah!jadik saya suggest kat hubby carik motor yg kusyen dia selesa dan confirm tak sakit.So hubby cadangkan skuter yg besar gedabak tuh.sebab kawan dia ckp mmg selesa tak sakit bontot,tak lenguh langsung.tak dapat bygkan la naik skuter tu.cam kelakar je,hahaha!hubby, nak dating naik superbike eh?ehem-ehem..huhu! :p

Sekian saja angan-angan nak beli semua kat atas..kita tgk nti tercapai ke tidak.hehehehe..insyaAllah kalau ada rezeki ;)



Thanks baca!

Makan free

Assalammualaikum


Yes!Hari jumaat yang ditunggu dah tiba.esok cuti!hip hip horeyyy!hahahah kesiannya dengan aku nieh..LOL :p

Alhamdulillah kenyang sangat perut ni dapat makan free.ahaks.Hari ni ada orang belanja makan nasi lemak  lauk ayam goreng+sambal sotong panas-panas juga kuih muih.Sedap sangat tapi tak habis la sebab banyak.perut ni kena jaga nanti ke depan.so tak bole makan banyak!haha

Kejap lagi ada lagi orang belanja.Nasi lemak jugak.hai berlemak-lemak la jawabnya.**mana nak cover lebihan perut nih?tahan napas tahan napas!

Terima kasih pada yang belanja tu,moga Allah murahkan lagi rezeki mereka.amenn..

Wednesday, December 14, 2011

Motif mimpi KFCM??

Assalammualaikum


hahahahaha...nak gelak kejap...kihkihkih..malam tadi tak pasal-pasal mimpi penjaga gol Malaysia yang kacak iaitu Khairul Fahmi aka Apex..Pe kes entah mimpi mamat tuh?

Mimpi yang macam mana?Sangat la kelakar.Saya dengan Apex amik final exam sama-sama.duduk sebelah-sebelah pulak tu.Lepas tu saya sempat la cakap kat dia "tak bawak Elia candle light dinner ke" (motip tanya soalan cenggitu?) Lepas tu Apex cakap "saya dah bawak,nak seronok2 tetibe dia baling gelas minuman mengamuk tak pasal-pasal".lagi sekali gelak hahahahahaaahah!!!

Dalam mimpi tu saya sempat jugak la perasan yang Apex mempunyai sebaris gigi yang cantik tersusun dan putih.haha.in reality tak tau la rupa bentuk gigi dia camne.ceh pasal gigi pun nak mimpi.mimpi jadi jutawan ke best la sket kan.Lepas tu alarm pun berbunyi apa lagi bangun mandi pergi kerja la!


jangan masuk dalam mimpi aku lagi eh.hahaha


Tuesday, December 13, 2011

5 blog wanita pilihanku 2011

Assalammualaikum..jom join segmen Ben Ashaari.Senang je pilih 5 blog wanita yang anda suka baca dan tuliskan sebab kenapa anda suka blog tersebut.Saya pilih blog-blog baru dan tak banyak followers saja.Sebab kalau pilih blog yang dah famous dan banyak followers macam blog Abg Ben semua orang tau dah kan.heheheheh..

Sebab saya pilih?Anda terjah la blog tu sendiri dan nilaikan sendiri sebab pendapat kita tak sama kan? :)



5 blog wanita pilihanku 2011


http://qhaifanurin.blogspot.com/

http://bloganakrosli.blogspot.com/

http://cute-ninie.blogspot.com/

http://shinaz-nurashikin.blogspot.com/

http://ibuiklil.blogspot.com/


KL banjir

Assalammualaikum


Semalam kan hujan lebat yang amat.Sampaikan KL banjir kilat.Tu pasal longkang tersumbat lah tu.Penuh sampah sarap, mau tak banjir kan.Uoolss jangan buang sampah kat tingkap kereta lepas makan ok!Cuba bayangkan kalau plastik yang korang buang tu melekap dekat topi keledar penunggang motorsikal.tak pasal-pasal membahayakan orang lain sebab tak nampak jalan dan boleh eksiden.Bukan sebab masalah kotor sahaja tapi jugak keselamatan.Remember k!

Bercakap pasal terperangkap dalam banjir kilat ni, teringat la satu peristiwa saya terperangkap dalam banjir juga.Masa tu saya kerja kat Bernama Radio 24.On the way nak g keje la time tu pukul 3 lebih, jalan Bangsar tu dah penuh air.Saya yang otai ni redah je cepat-cepat dengan kelisa comel saya tuh.Sebab kalau tunggu air cepat je naik silap-silap kereta boleh tenggelam.masa tu kan rasa takut sangat-sangat.Takut kereta tenggelam air masuk dalam lepas tu rosak.

orang len ada yg tunggu tepi.Yang berani jalan pun 4 wheel drive, lori, van...dan ehem2 jangan lupa termasuk saya!hahahahhaha!nasib baik saya berjaya redah dan saya stop dekat muzium negara.masa tu toleh belakang kereta memang dah separuh tenggelam la.Siapa yang tak berani redah tadi memang sangkut.Syukur saya selamat.

lepas tu apa lagi saya call konti radio tanya Producer masa tu tak silap Zafirah Najmi dan Enn Baleana.Bila bos kata on, saya terus buat cross over live dalam tepon on air dekat radio.Wah dengan yakin nya buat liputan keadaan banjir dekat Jalan Bangsar.Masuk opis kawan2 dan bos ucap tahniah sebab buat liputan yang bagus!hihihi..stesen ESSO dekat situ pun habis naik air jugak.Yang penting mak selamat.Syukur..

Itu pengalaman banjir kilat.kalau ada masa saya cerita pulak experience cover banjir besar dekat Johor beberapa tahun lepas ye.hehehe..



Sebahagian pengguna jalan raya terperangkap dalam banjir kilat petang semalam.gambar:bernama


Thank you for reading this entry!

Jangan guna minyak masak lebih dari sekali

Assalammualaikum
 
 
Korang kalau masak kan, contohnya goreng nugget la.Lepas goreng nugget tu, korang simpan minyak tu untuk digunakan lagi sekali atau dua kali (goreng benda yang sama) atau korang buang je minyak tu terus?
 
Be carefull ye...lepas ni jangan simpan.Lepas guna terus buang.Walaupun korang akan kerap beli minyak masak tapi demi untuk kesihatan kena berkorban sedikit.Kenapa yer?Ini sebabnya..
 
 
gambar disponsor oleh bapak gugel

 
Pusat Racun Negara memberi amaran bahawa minyak masak yang digunakan berulang kali boleh menyebabkan hipertensi, merosakkan hati dan meningkatkan risiko kanser.

Pakar runding Pusat Racun Negara, Dr T.Jayabalan berkata, minyak masak tidak sepatutnya digunakan lebih dari sekali.
 
"Apabila digunakan berulang kali, tahap kelikatan hidrokarbon di dalam minyak masak meningkat dan  menyebabkan salur arteri tersumbat, hipertensi dan merosakkan hati.

"Kebanyakan pengguna tidak membuang minyak yang telah digunakan. Mereka menyimpannya di dalam bekas untuk digunakan sekali lagi sebelum dibuang" katanya ketika dihubungi The Star.

Pertubuhan Kajian dan Pembangunan Kualiti Makanan Universiti Kebangsaan Malaysia, Unipeq Sdn Bhd yang menjalankan ujian ke atas 19 jenama minyak masak mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati apabila menggunakan minyak masak dalam bungkusan 1 kilogram.

"Berdasarkan piawaian yang ditetapkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia, minyak masak itu tidak sihat," kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Siti Noor Baiyah Abdul Malek.
 
Saya pun sama la kalau goreng nugget, keropok, saya akan simpan minyak tu untuk goreng lagi keesokan harinya atau bila-bila la.Sebab ingat minyak tu bersih je.Lepas ni confirm lepas guna terus buang!huhu!
 
 
Thanks baca!
 
sumber:mstar
 
 
 


Jari tembun cincin tak muat

Assalammualaikum


Pagi tadi nak sarung la my gold white ring.Dah lama tak pakai.Sarung-sarung jek tersangkut-sangkut.Tolak tenyeh sampai bawah sepenuh hati*tipu je* baru la masuk jugak.Kira boleh pakai la.Tapi kan..ketat la sangat.very not comfortable to wear it!Nampak sangat jari jemari yang dulu runcing kini hilang keruncingan malah jadi ketembunan..Ohhh nanges!

Errrr siapa ada jual ubat untuk diet yang cepat,berkesan dan tidak membahayakan kesihatan??kuiluikui


ini bukan cincin saya ini cincin bapak gugel

~
~
~
~
~
Thanx baca!

katil nak roboh

Assalammualaikum


Bulan ni dapat duit kutu + bonus yang tak seberapa...nak buat apa eh??Bila ada duit dan dan je piki nak beli itu ini kan.Macamlah dapat banyak sangat duit tu.ahaks

Saya nak beli katil.Sebab katil saya dah nak roboh.hahahaaha!!don't get me wrong k!Bukan sebab terlampau ganas di atas katil.Tapi sebab katil tu dah dekat 6 tahun tau..Mesti la dah tak kukuh kan ;)

Set katil tu saya beli sebelum kawen lagi dan guna sampai la sekarang ha..almari baju dengan meja solek masih nampak macam baru lagi, tapi katil tu esp kat kepala katil dah buruk je.Sebab warna putih sama, tu yg nampak kotor tuh.Ditambah dengan kayu yang ada part part dah patah.sekali lagi bukan sebab ganaz k..*hope alasan ini kukuh :p

So me bercadang nak beli set katil yang baru*sambil piki mana nak letak kat umh cumell tuh.dapat duit nanti nak pi survey,tak mo lah yg mahal sangat.Tengok kayu kukuh design berkenan di hati belasah je la.Nanti pindah rumah nx year tak yah beli baru lagi dah.Bole simpan duit untuk beli benda lain pulak.

Katil lama dulu beli kat courts mammoth.masa tu harganya RM1300.Bertahan je 6 tahun.Pindah 4 kali dah angkut naik lori.Tapi tu la, klu dah kawen ni kan, katil tuh cepat je longgar skru sana sini..hahahahahahh :p

Yang penting nak beli kaler gelap-gelap so tak nampak cepat buruk.


cool beb katil ni.cap mercedes giteww :)



Thank you for reading this entry!


Monday, December 12, 2011

5 blog pilihanku 2011



5 blog best pilihanku :)


                                                    http://qasehdindakanda.blogspot.com/

                                                           http://www.massaari.com/

                                                         http://luvvalley.blogspot.com/

                                                      http://mamatiamia.blogspot.com/


Saya suka blog-blog ni sebab bila baca kita rasa rileks aje.jomlah terjah sama-sama ye tambah kenalan :)

Istana Negara

Istana Negara kini hanya tinggal kenangan kerana Istana baru telah pun siap dibina.Istana Negara mungkin akan dijadikan Muzium Diraja.Bercakap pasal Istana Negara yang lama, saya ada juga la kenangan masuk ke sana.Pernah sekali masuk ke Istana Negara masa reporter dulu.Ada event dekat sana.Tapi saya tak ingat la apa kebenda.Serius lupa.Kitorang hanya masuk duduk di bilik tetamu saja.perbincangan tu berlangsung dekat dalam.Lepas keluar tu barulah kitorang reporter ni terjah.Alahai serius tak ingat pasal apa penat dok perah otak nih.

Yang saya ingat masuk situ kena pakai baju sopan.Masa tu saya pakai baju kurung sebab sehari sebelum tu dah tau saya kena cover story dekat sana.Siap pakai selendang lagi.heheheh..Lepas habis ada makan-makan khemah dekat luar istana tapi kitorang terus balik.masuk istana banyak protokol yang kita perlu ikut.Risau pun ada.takut.hahahahah

itulah kenangan yang tak dapat dilupakan.jadi reporter ni seronok.orang luar tak dapat masuk tapi kita dapat atas dasar kerja.mana-mana je boleh.rindunya waktu itu...


3 orang artis ni bergambar dalam istana negara yang baru.teringinnya nak masuk sana.hehehe


Jom naikkan traffic blog!

Assalammualaikum


Sambil minum ice blended mochachino, nak join juga segmen dalam blog Bicara Mak Dara.Jom naikkan traffic blog!



Blog MizzYana ni blog rojak, cerita apa sahaja pasal diri sendiri tak kira la kisah sedih,gembira,marah,sakit hati dan macam-macam.Monolog dari dalam hati dan nasihat untuk diri sendiri ;)


Mimpi

Malam tadi saya mimpi best.Best sangat-sangat la.Sebab mimpikan rumah impian.Tiba-tiba je saya mimpi beli rumah 3 tingkat!Cantik sangat rumah tu.memang design dia idaman saya la yang sekarang ni tak tercapai akal nak beli.Dapat mimpi pun jadi lah ye.hehehe

Lepas tu kitorang masuk melawat rumah tu.Besar sangat rumah tu siap dengan perabot dah.Naik tangga tingkat 1, lepas tu naik tangga tingkat 2, saya stop turun balik.Sebab takut rumah tu besar sangat.hahahahahah!!!entah hape-hape je mimpi.

Maksudnya saya tak perlukan rumah sebesar itu kot.Saya cuma perlukan rumah yang selesa untuk keluarga saya saja.Mana tau satu hari nanti ada rezeki beli rumah yang lagi besar daripada rumah sekarang kan?InsyaAllah..yang penting lepas bersara nanti nak balik duduk Perlis atau Kedah.Hubby pun cadang nak beli rumah dekat sana jugak nanti nanti bila dah ada duit.Dah tua sket kot baru ada duit.huhu!

Indah betul lah mimpi tu.kan best kalau jadi kenyataan kan..lepas ni nak mimpi apa pulak ek?Mimpi dapat PHD lepas tu jadi penceramah bebas pun best jugak kan.kekekekkeeke






Thanks for reading!

~Birthday Irfan~

Assalammualaikum w.b.t


Baru sampai ofis.Awal kan.Masuk pukul 8 sebenarnya.Menganga je la.Pukul 8 baru start buat keje.Perut tak berapa nak sedap la.Malam tadi hubby ajak makan Prosperity Burger dekat McD Tun Hussien Onn.Bengang je tiap kali makan Prosperity, air oren freeze dia tu mesti habis.Dari tahun lepas lagi habis memanjang.Baik tak payah buat set macam tu kalau takat bagi air coke je.Saya tak minum coke.Tak suka.Perut dah memulas ni sebab burger dia kan banyak black pepper.

Ok, nak update pasal birthday Irfan hari sabtu lepas.Anak-anak buah aje datang pun sebab tak jemput orang.Jemput Puan Linda dengan Puan Yani tak dapat datang.huhu :).

Jom tengok gambar ;)

Malam jumaat tu prepare goodies bag.Budak 2 orang tu pun sibuk menolong pak usu jugak.


1st stage dah siap.Ada lagi gula-gula belum masuk.gula2 semua ni my mom yang sponsor.


apam dot dot pun saya letak jugak dalam goodies bag.budak2 suka makan benda ni.


apam dot dot bentuk lady bird


si gadis tolong tiup belon


penuh perasaan


tadaaa...merata rumah ada belon.hehehe


ke hulu ke hilir budak ni.mentang2 dah laju berjalan


Bday cake irfan.Angry birds.hihi :p


orang nak suruh dia pegang pisau, dia sibuk nak amik kek.baru setahun tak reti lagi.


Sebelum bday boy merajuk


tangan nak kena kek dah tu


masa ni ramai ckp 'haaaaaaa' sampai bday boy nangis terkejut lepas tu merajuk makan kek sume tak nak.


papa pujuk tapi bday boy tetap merajuk jauh hati :)


masih usaha memujuk


last-last berday boy bertukar menjadi bday girl.kak long yang over


antara menunya bihun goreng,apam,nugget,agar-agar dan kek jelah


bihun pun my mom yg sponsor dan masak.eheheh




tak habis2 merajuk lagi


dia pun nak pakai baju angry birds jugak



red velvet cake disponsor oleh my best fren khafizah.Dia jual kek online.cup cake semua ada.Kek ni dia buat hadiah untuk irfan.sedap sangat kek ni.sape nak order boleh la pm saya ye :)


anak-anak jiran


sedap la red velvet cake nih.Fizah,nak order lagi.aku beli.heheheheh
~
~
~
~
~
~
Happy Birthday adik irfan moga jadi anak yang soleh amenn